ekofamiljens.blogg.se

Vi är en familj som försöker ha en miljövänlig och ekonomisk livsstil. Det bloggas om loppis, ekogrejer, familjeliv, inredning, snickarboden, trädgården samt lite mat och klimat. Följ oss gärna via Instagram Instagram Matbloggstoppen

Returrundan med loppisar på Kinnekulle

Publicerad 2013-09-29 20:05:00 i Semester & utflykter,

I dag har vi njutit av det fina höstvädret genom att åka runt på Kinnekulle och besöka besöka åtskilliga loppisar i goda vänners sällskap. 
 
Returrundans tema är återbruk vilket passar oss som handen i handsken. Lite roliga fynd blev det och en hel dos med inspiration. Håller tummarna för en repris hösten 2014!
 

Här är några bilder från veckan som gått. 


 

Ekologisk nalle

Publicerad 2013-09-28 21:10:00 i Bebis och familjeliv, Loppis, Mindre plast och kemikalier,

I dag kom den på posten! En helt giftfri ekologisk nalle av ekologisk bomull och stoppad med ekologisk ull. Dessutom tvättbar i 30 grader. Har kikat runt en stund och ville ha en som ser ut som en traditionell nalle samt är tvättbar. Slutade alltså på denna från Senger, tysktillverkad och säljs av rekolek.se
 
Vi har också varit och loppisfyndat barnkläder och lite träleksaker i dag. Många kläder var även ekologiska vilket känns extra bra. Nu ska bara allt jobbigt kemisktluktande sköljmedel tvättas bort. 
 




 
 

Ärvda barnkläder is the shit!

Publicerad 2013-09-28 07:00:00 i Allmänt,

E har nyligen ärvt en hel hög med ekologiska barnkläder från en god vän. Hon är tredje barnet, i vissa fall mer, och det är fascinerande att se vilken kvalitet det är i riktiga kläder till skillnad från billiga "slit och släng". Så roligt att packa upp och göra i ordning - inga kemikalier så långt ögat kan nå!
 
En till rolig sak är alla fina (numera retro) kläder som vi fått som M använde när han var liten. Endel hemmasytt och så mycket snyggt! Ska bli roligt att använda i vinter! 
 
I dag ska vi på en stor barnloppis. Som ni misstänker har vi inte direkt superont om kläder, men ska komplettera lite och växer gör ju barn hela tiden har vi lärt oss... Vill även passa på att tipsa om ett set med fem glasskålar på 60kr. Lock av polypropen vilket bedöms som en lågrisk plast. 
 




Informationsöverflödet - en bra dokumentär

Publicerad 2013-09-27 11:04:00 i Allmänt,

Här kommer tips på en bra dokumentär. Tyvärr är det bara en dag kvar. Så skynda er gärna att se. 
 
Den handlar om hur vi egentligen mår av att alltid vara uppkopplade, förväntas svara på mail och sms dygnet runt och att vi svämmar över av information i bland. Vi fick oss en rejäl tankeställare! Båda har stundtals haft lite för mycket på våra respektive arbeten och det blir lätt att man tar med jobbet hem - vilket kan fungera jätte bra ibland men, även ha en negativ effekt. Vet inte hur det är med er men oftast presterar man mycket bra under lite lagom stress, men det gäller att det blir lugnt mellan varven. 
 
Efter dokumentären gjorde vi några familjemål. Det gäller att va en förebild i framtiden för barn och att vara rädd om sig... 
 
Dokumentären hittar du på www.svtplay.se under Dokumentärfilm
 



 
 

Egen hemmagjord ekologisk nutella eller nötkräm

Publicerad 2013-09-26 17:25:00 i Recept och ätbart,

För några dagar sedan provade vi att göra hemmagjord nutella eller nötkräm. Blev riktigt stolta över resultatet som blev lite nyttigare än originalet, utan E-ämnen och ekologisk. 
 
Receptet ger ungefär två burkar
 
4 dl hasselnötter
0,75 gr socker
0,75 gr kokossocker 
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker eller ca 1 tsk vaniljpulver. 
En nypa salt
3-4 msk kokosolja eller mer för lösare konsistens. 
 
Rosta nötterna ca 10 min i 175 grader så skalen spricker. Lägg i handduk och rulla så att så mycket att skalen lossnar. Jag körde nötterna först i en matberedare och blandade i alla ingredienser. För att få en bättre konsistens körde jag även med stavmixer, kanske inte har bästa matberedaren. 
 
Smeten blir mjuk och fin. Stelnar lite mer i kylen så ställ fram innan om den ska vara bredbar. 
 






Nopoo, balsammetoden, har gett mig bättre hår

Publicerad 2013-09-24 20:02:00 i Allmänt, Mindre plast och kemikalier,

Jag har inte använt schampo på nästan fyra månader. Min hårkvalite har varit dålig i många år och speciellt efter graviditeten med vår dotter. Något behövde göras.
 
I och med vår första utrensning i vinter av kemikalier i badrummet for bland annat schampon m.m. i väg. En kort period körde jag ekoschampo men slutade sedan. Håret anpassade sig på 2-3 veckor och jag har använt mig av Urtekrams balsam med ros eller lavendel bara. Det löddrar inte och man får massera ordentligt. Märkligt nog känner jag mig renare än någonsin! Använder sporadiskt ekologisk hårspray eller mousse. Min hårkvalite har blivit märkvärt bättre, dessutom fler hårstrån. Inga extra dyra piller, behandlingar eller dieter. Dessutom har jag helammat en stor del av tiden. Duschen och avloppet behöver inte rensas lika ofta, hårbotten ej torr och toppar ej fnasiga. Våga prova! 
 
I förra veckan provade jag dock ett speciellt schampo som jag tänker använda vid behov eller nån gång i månaden. Det är från Klockargården och i pulverform. Man blandar ut ca 1 msk i en halv dl vatten. Medlet består av bland annat krossade tvättnötter och fungerade super bra. Det kommer vara drygt och bra att ha! Till kroppen används en fast ekologisk tvål. Barnolja och tvål som raklödder. Ska efter tips prova mig på en inpackning i kokosolja, kan då vara skönt med schampo efter.  Sammanlagt betydligt mindre kemikalier i badrummet! 



Veckan som gått

Publicerad 2013-09-23 19:47:00 i Allmänt,

Har samlat några instagrammade bilder från veckan, vet ej om alla följer oss även där. 
 
Jag (K) och E är kvar i Värmland och i mor och fars källare hittade jag några träleksaker. Har även hunnit med två second hand butiker i dag. Köper mycket kläder begagnat men kunde säkert bli ännu bättre på det. Bra för miljö, ekonomi och kemikaliehalten i hemmet. 
 





Naturskyddsföreningen tipsar!

Publicerad 2013-09-22 20:48:00 i Mindre plast och kemikalier,

Naturskyddsföreningen har en superb hemsida. Flera av er har säkert besökt den och redan läst en massa. Men vi vill ändå passa på att tipsa om några bra länkar. Ibland är det verkligen toppen med exempelvis en lista på 10 konkreta förslag på vad man kan göra, speciellt när man mest hör att allt är farligt och giftigt.
 
Fler tips kring val av mat, kläder, resor m.m. hittar du i Naturskyddsföreningens Grön guide som även finns som app. 
 

Årjängs marknad

Publicerad 2013-09-21 22:25:00 i Semester & utflykter,

I dag har vi traskat runt på Årjängs marknad. Vädret har varit härligt höstligt och som alltid träffar man många gamla vänner och bekanta. 

Några fynd har det minsann blivit. Ett gäng med getost, några "bra att ha till alltmöjligt" skinnremmar, en fin olivtvål, dregglis, samt rotviska och diskborste i trä till bra pris. Handlade även en del produkter av ett par som var biodlare. Honung med eukalyptus samt tvål, cerat och handkräm som innehåller lite propolis. Vi kände inte till ämnet innan men det finns naturligt i bikupor och ska vara antibakteriellt och läkande m.m. Blir bra för att mota någon av höstens förkylningar! 




Miljömålet Giftfri miljö

Publicerad 2013-09-21 07:00:00 i Mindre plast och kemikalier,

Ett av våra nationella miljömål är  - Giftfri miljö. På Naturvårdsvekets sida miljömål.nu listas tre saker man själv kan göra för att minska användningen av kemikalier:
  • Undvik att använda kemikalier i onödan - använd miljömärkta kemiska produkter (rengöringsmedel, tvål, färger o.s.v.)
  • Sortera ditt farliga avfall och lämna till återvinningen - var noga med elektrisk utrustning, batterier, lösningsmedel, färg o.s.v.
  • Välj ekologiska livsmedel så långt du kan - vid ekologisk odling används betydligt mindre kemiska bekämpningsmedel.
Politiska åtgärder har betydelse. De finns redan ett regeringsbeslut på förbud mot Bisfenol A i matförpackningar avsedda för barn under tre år - De kunde gott gälla samtliga matförpackningar. I Frankrike ligger man på framkant och från 2015 är Bisfenol A förbudet i alla förpackningar som kommer i kontakt med mat.  
 
Ska man behöva göra så här för att undvika Bisfenol A?
 
 
 
 

Hemmagjorda marknadskarameller, ekologiskt godis

Publicerad 2013-09-19 16:00:00 i Recept och ätbart,

Nu på hösten är det marknadstider och i helgen ska vi på Årjängs marknad. Eftersom det är tradition så har det bakats marknadskarameller… och vi väljer faktiskt att dela med oss av det hemliga receptet...

Ekofamiljens marknadskarameller

  • Ett halvt paket kokosfett
  • 6 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 4dl florsocker
  • 1,5 dl kakao

Lägg kokosfett, socker och vatten i en gryta och låt koka tills sockret smält. Blanda de torra ingredienserna och häll i de flytande. Rör till en varm ”boll” som sedan kan tryckas ut på ett bakplåtspapper. När det svalnat så dela i fina bitar och njut. Hemma hos K var detta både påsk-, jul- och marknadsgodis.

Testade i år att göra en sats med 17 g kardemumma (en påse), en tesked kanel och en tesked kakao som smaksättning. Resultatet blev väl lite annorlunda och tror de vanliga blir populärast – en den nya modellen smakar pepparkaksdeg! Får hitta på något annat till nästa år igen. 
 

Kemikalieångest - tips för att minska kemikalierna i ditt hem

Publicerad 2013-09-18 16:59:00 i Mindre plast och kemikalier,

I går var en lite tung dag då vi hade en period av total kemikalieångest här hemma! Som ni sett läser vi lite om hur man kan leva på ett bättre sätt både för miljö och hälsa. Dokumentären om de osynliga kemikalierna på P1 fick oss tillfälligt ut balans - Är det någon idé att ens försöka leva "renare"? Hur många kemikalier har E redan fått i sig? Efter lite kurande i soffan har vi nu rest oss igen. 
 
Dokumentären handlade om hur olika kemikalier frigörs från främst plast och hamnar i dammet i våra hem. Barn får lätt i sig damm då de vistas på golv och framför allt ofta har händer - ja och allt de kommer åt - i munnen. Då barn har en liten kroppsvolym är de extra känsliga. Gravida är också en högriskgrupp då framför allt hormonstörande ämnen kan påverka fostrets utveckling. 
 
Det här är en lista på saker vi skissat ihop för att dämpa vår ångest (viss upprepning av vissa saker från tidigare inlägg men det får ni ta...)
  • Våttorka golven några gånger i veckan.
  • Vädra - ett snabbt korsdrag, inte ett fönster på glänt som släpper ut endast värme och slukar energi!
  • Tvätta alla nya kläder, textilier och andra saker innan de används.
  • Stäng av elektronik som ej används, de sprider en del damm när de är på förutom energiåtgången. 
  • Tvätta barns händer ofta - vid varje blöjbyte med vatten och pappersservett. Undvik våtservetter om du har tillgång till vatten.
  • Fortsätt rensa ut onödig plast - "Plastbanta"
  • Undvik att köpa konservburkar - köp glas eller frysta varor. (Osäker men tror det även finns mindre bra beläggningar även i tetrapack?) Börja med att undvika konservburkar då det är möjligt.
  • Undvik hantering av kvitton och låt inte barn leka med kvitton. 
Vi återkommer säkert med fler saker. Ibland känns det skönt att bara fokusera på relativt enkla saker man trots allt kan göra. Vissa saker gör du kanske redan?
 

När det dröjer mellan blogginläggen

Publicerad 2013-09-16 19:21:00 i Mindre plast och kemikalier,

Trots att det dröjer mellan blogginläggen så läser vi på... Här är några av böckerna som ligger utspridda i soffan, sängen och på lekmattan. Vi triggar varandra att komma på bra lösningar på olika saker, samlar inspiration från nära och kära och tycker sedan att det är jätte roligt att dela med oss av det här.
Med kunskap blir man en bättre och mer medveten konsument. 

Meningsfull present

Publicerad 2013-09-14 08:25:00 i Allmänt,

På E:s dop var vi tydliga på inbjudan att vi helst tog emot ett bidrag till E:s fond eller till Barncancer fonden. Det kändes jätte bra att inte få silverbägare och fotoramar som kanske inte skulle användas. 
 
En av favoritpresenterna är Tryggve, en virkad nalle från Barncancerfonden. Tryggve kommer från Kina där nallen tillverkas av kvinnor som får betalt och kan jobba hemifrån. Detta gör att de har möjlighet att ta hand om sina barn och samtidigt få en inkomst. Pengar går också till forskning kring barncancer, bra på många sätt. 




Mindre plast och kemikalier i badrummet?

Publicerad 2013-09-11 20:39:00 i Bebis och familjeliv, Mindre plast och kemikalier,

Det här inläget har mest fokus på plast, det kommer ett till med mer kring kemikalier nästa vecka. Många gånger är det lättare sagt är gjort att minska på plasten i hemmet. I badrummet har vi sakta men säkert gjort vissa förbättringar. 
 
Exempel på några bra badleksaker är klädnypa, minivisp och träslev som är fina loppisfynd. Enkelt men har hittills varit populärt. Ska investera i en badanka i naturgummi så småningom. Badbalja och insats är begagnade, märkta 05 PP och tillverkade i Italien vilket spontant känns bättre än Kina. PP är den plast som rekommenderas i Handla rätt för en giftfri barndom och man hänvisar då exempelvis till IKEAs badbaljor.  
 
Vi har en miljövänlig potta, komposterbar från BecoThings. De säljer även badrumspallar men vi har hittat fina gamla blompallar/träpallar på loppis som vi planerar använda. 
 
K:s hårgrejer är i trä och metall. Tvålpump och tvålfat i porslin, tvålask i metall. Eltanborste och bambutandborste med miljömärkt tandkräm. E:s tvättlappar ekobomull eller engångs i miljömärkt papper. Använder även en hög med väl tvättade vita frottelappar från IKEA. Vi varvar tygblöjor med engångsblöjor när vi är på resande fot. 
 
M har byggt in ett begagnat träskötbord (från IKEA) med delar från felaktig leverans från vårt utbygge. Hyllor och bänkar är av återvunna fönstersmygar. Två sophinkar, en för vanligt skräp och en för tygblöjor. Häller innehållet direkt i tvättmaskinen och tycker vi kommit på en smidig och bra hantering. 
 
 
 
 

 
 
 

Kan alla baka bröd?

Publicerad 2013-09-09 20:32:00 i Recept och ätbart,

Har hittat ett bra recept på ”Filmjölksbröd med nötter och torkad frukt” som faktiskt blev bra även för en ovan bagare. 

 1 limpa:

  • 300 g blandade nötter och frön
  • 300 g blandade torkade frukter
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 dl rågmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 5 dl filmjölk
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl mörk sirap

Hacka nötter, strimla frukt och blanda ihop allt. Häll smeten i brödform med bakplåtspapper. Gräddas ca 2 timmar i 175 grader i nedre delen av ugnen. Vårt blev väldigt sött, beror nog på vad man har för frukter. Ska ha lite mer frön nästa gång men blev mycket gott! (hade tänkt riva äpplen i men blev inte så denna gång)

Folkmusik, inspiration och fler äpplen på tork

Publicerad 2013-09-07 23:25:00 i Recept och ätbart,

Nu är vi hemkomna från en härlig minisemester på Grebbestad folkmusikfestival. Förutom härlig musik så lyssnade K på ett föredrag av Petter Berndalen, www.husfadern.com Petter har i snart två år handlat all sin mat direkt från bönderna och inte handlat i butik. Inspirationen flödar och vi kommer nu läsa hans omtalade blogg. Här finns garanterat en massa bra tips och kloka tankar! Alla kan säkert ta till sig något.

Ikväll kom två nya rader äpplen upp på tork, kryddade med kardemumma, kanel och vanilj. Luktar skamligt gott! Kan det blir enklare och nyttigare? Funderar på om vi ska göra ännu mer. Sugen på att göra en "Christmas edition" och se om det kanske finns lite pepparkakskryddor i gömmorna...

Varför ska man välja ekologisk mat?

Publicerad 2013-09-05 09:02:00 i Mindre plast och kemikalier,

Ibland behöver även vi lite påminnelser om varför man ska köpa ekologiskt. Det är lätt att stå och tveka när det känns som precis alla andra tar av det stora röda berget av vanliga tomater och inte av de ekologiska. Här kommer en uppradning som innehåller några av argumenten. 

  • Ekologiskt är bra för oss som är lite lata och inte orkar läsa hela innehållsförteckningar, då är det smidigare att lita på hård och bre certifiering som KRAV, EU:s blomma m.m. Ibland blir utbudet lite mindre för att allt inte finns och man blir bättre på att följa den naturliga säsongen vilket är det klimatsmartaste man kan göra som konsument. 
  • Ekologiskt odlat innebär inga syntetiska bekämpningsmedel, klimatet och våra vattendrag belastas inte så hårt.
  • Ekoprodukter innehåller färre tillsatser och inga onödiga kemikalier! Bra för miljön är också bra för dig.
  • Inom ekoproduktion får djuren ekofoder som inte är genmodifierat. Reglementet kring djurhållningen ser annorlunda ut och innebär bland annat längre karenstider, mindre antibiotika och mer tid utomhus (varierar mellan olika arter så klart).
  • Ekoprodukter innehåller ofta högre näringshalt (ex. magnesium och järn), en anledning kan vara att grönsaker till exempel har en längre växtperiod.
  • OBS att det endast är varor som följer EU:s ekoförordningar som får kalla sig ekologiska. Uttryck som eko, bio, organic eller liknande behöver tyvärr inte alltid betyda helt ekologiskt om det inte finns någon märkning/certifiering.
  • Det fnns så klart ännu fler argument och det är möjligt att några av dem dyker upp här framöver...

Gott bröd i stekpannan

Publicerad 2013-09-04 09:27:00 i Recept och ätbart,

I går hade vi finbesök och njöt av en linsgryta med diverse grönsaker som hittades i kylen. Upptäkt hur gott det är med krademumma i mat! Till grytan hade vi sallad samt ett gott bröd som gräddas i stekpannan. Är väldigt lätt att göra och godast varmt.
 
ca 7,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpuler
1 msk olja
ca 2 dl vatten
 
Blanda i hop och dela i 12 bitar. Kavla ut och stek mjöliga i torr stekpanna på hög värme, några minuter på varje sida så de får färg. 
 
Kan rekommenderas till både mat och frukost, borde vara lätta att smaksätta med olika kryddor eller örter och variera mjölsort. Ser fram emot att steka dessa över öppen eld i vinter! De som blev över ligger på galler för att torka, kanske blir goda som knäckebröd?
 

Riktigt gamla grejer

Publicerad 2013-09-03 06:05:00 i Loppis,

Vad tror ni om dessa fynd? Vi tror att det är riktigt gamla grejer. Ett ljuster, redskap för att fånga fisk, främst ål samt ett vackert hjärtformat beslag. Vore kul att veta ålder.
 
 

Napp i naturgummi

Publicerad 2013-09-02 06:00:00 i Bebis och familjeliv,

Har i någon vecka provat Natursnutten här hemma, en napp helt i naturgummi. Inte vacker och en svag doft av ballong efter den sedvanliga decinficeringern (5 min i kokande vatten). Men den ska vara helt giftfri och luktar mindre nu. Tyvärr verkar E inte vara så förtjust i den. Den är lite större än våra vanliga nappar så det känns säkert ovant. Vi får ge det lite tid och se. Använder i övrigt napp med endast sugdelen i naturgummi (Esska, de bruna i latex) då vi inbillar oss att det är ett lite bättre alternativ.
 
 

Bisfenol A, hur kan man undvika det?

Publicerad 2013-09-01 11:00:00 i Mindre plast och kemikalier,

Bisfenol A är ett ämne som finns främst i plast och kan vara hormonstörande m.m. Du kommer i kontakt med ämnet via exempelvis matlådor, matförpackningar, CD- och DVD skivor, visst byggmaterial, elektronik, kvitton, konservburkar m.m. Det tolerabla dagliga intaget (TDI), d.v.s. den mängd man kan få i sig varje dag under hela livet utan risk för hälsan, är 50 mikrogram/kg/dag (ett värde som har ifrågasatts...). Här i Sverige ligger vi enligt Livsmedelsverket långt under det, men vi vill i alla fall inte chansa. Riskbedömningen är baserad på djurförsök och olika arter (där ibland människan) kan reagera olika. Det ska komma en ny riskbedömning i början av 2014. Därför försöker vi minska vårt intag. Hur gör man det då?

  • Försök att undvik att förvara mat i plast – speciellt mat med lågt eller högt pH.
  • Förvara eller värm inte mat i plastförpackningar.
  • Fasa ut plast i köket (särskilt märkta med bokstäverna PC (polykarbonat) samt PVC och PS)
  • Använd inte nappflaskor köpta innan 2011 då BPA ej var förbjudet.
  • Undvik konservburkar av metall och metalltuber om möjligt. Köp i stället glaskonserver eller exempelvis frys majs – om de inte är i säsong så man kan köpa färsk.
  • Tacka nej till kvitton i butik om du inte behöver ha det.
  • Köp frukt och grönt som inte är inplastat om det finns.
  • Det är aldrig fel att försöka plastbanta lite var stans i hemmet…
Vi erkänner villigt att vi långtifrån har koll på allt. Men sedan vårt barn kom har vi börjat läsa på. För med kunskap kommer känslan av att man i de flesta fall i alla fall kan göra lite bättre val än man först trodde.  
Källor:
Den onda badankan
Karolinska institutet
Livsmedelsverket

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela