ekofamiljens.blogg.se

Vi är en familj som försöker ha en miljövänlig och ekonomisk livsstil. Det bloggas om loppis, ekogrejer, familjeliv, inredning, snickarboden, trädgården samt lite mat och klimat. Följ oss gärna via Instagram Instagram Matbloggstoppen

Snyggare än sockerlåda!

Publicerad 2013-08-31 08:00:00 i Loppis,

Här är några loppisfynd från förra helgen. Gör lite ont i hjärtat att inte mer av etiketten finns kvar, så snygg! Sockerlådorna kan slänga sig i väggen. Undrar vad som varit i...
 
Hittade även en intressant bok från 1927. Böcker i dag är inte lika vackra på nåt vis... I dag bär det av på ytterligare en loppis. Får se om vi hittar något kul. 
 
 
 

Torka äpplen

Publicerad 2013-08-30 06:58:00 i Recept och ätbart,

Fick en massa transparent blanche av en god vän. Som ni kanske sett blev det en del mos, men när frysen var full fick vi torka. Enda passande stället var över dörren till tvättstugan. Luktar gott i hela köket nu.
 
Tillägg: Bara att kärna ut och skiva tunnt. Låt hänga ungefär tre dagar. Har fått tips att det är gott att strö lite kanel över innan de hängs upp. Här är vi även förtjusta i kardemumma så det blir till att prova det med!
 
 

Ekologisk handkräm

Publicerad 2013-08-30 06:45:00 i Mindre plast och kemikalier,

Hemma hos oss sker en successiv utfasning av diverse kemikalier och främst då hygienartiklar. En del saker slängdes med en gång och vissa saker gör vi sakta slut på. Här har det testats tre olika handkrämer. Att det blev dessa beror på att de fanns på vår lokala ICA samt på apoteket. Det finns så klart ett större utbud.

Urtekram – ca 30 kr (75 ml) ICA

Naturligtvis - ca 53 kr (75 ml) ICA

Decubal – ca 90 kr (100 ml) Apoteket

Naturligtvis lukar lite för starkt (ringblomma). Urtekram är riktigt prisvärd och bra, perfekt i bil eller väska. Decubalen är den som känns mest som en ”riktig” handkräm och är utan parfym vilket är bäst. Vintertorra händer får nog en blandning av främst ekologisk babyolja (använder nu Bentley Organic från ex jordklok.se) men även Urtekram i handväskan och Decubal i kök och badrumsskåp.

Babyoljan används även som hudlotion och makeup remover, samt till bebisen så klart. 

 

Köp svenska äpplen utan bekämpningsmedel!

Publicerad 2013-08-29 16:01:01 i Mindre plast och kemikalier,

Olika kemikalier används för att hålla grönsaker och frukter fräscha under både odling, transport och lagring. Ett amerikanskt företag (Agrofresh) använder sig av en metod där äpplen efter skörd behandlas med en gas (MCP-1-metylcyklopropengas) som gör att fukten håller sig ”fräsch” i upp till ett år. De tjusiga importerade äpplena i affären kan alltså vara upp till ett år gamla! (källa Lingon & läppstift av Noora Shingler)

Genom noggrann tvätt i varmt vatten kan du bli av med 30-40% av bekämpningsmedelsresterna, skalar du äpplet blir du av med ca 90%. Men godast och mest näringsrikt är ekoäpple med skal. Härligast och billigast är så klart egna äpplen, eller kanske grannens. Genom att köpa ekologiskt och närproducerat kan du minska mängden bekämpningsmedel du får i dig. Så här års finns det gott om svenska äpplen och andra grönsaker i affären eller på marknaden. Köp dessa och gör det så länge det finns!
 

Mindre kemikalier i barns leksaker - hur gör man?

Publicerad 2013-08-28 17:01:00 i Bebis och familjeliv, Mindre plast och kemikalier,

Plast är i grunden hårt och det behöver tillsättas exempelvis ftalater för att göra den mjuk. Ftalater är hormonpåverkande (kan ev. ge tidigare pubertet, inlärningssvårigheter, cancerframkallande m.m.) Den goda nyheten är att de värsta ftalaterna är förbjudna i alla leksaker för barn under tre år samt det barn stoppar i munnen (napp, nappflaska m.m.) MEN - det finns fortfarande i leksaker för äldre barn samt vissa gamla leksaker. Gamla saker kan även vara gjorda av PVC. I Danmark är BPA och ftalater förbjuda i alla leksaker - hoppas det kommer bli så i Sverige också!
 
Hur gör man då? Ja det är klart barnen måste få ha plastleksaker att leka med och man har inte möjlihet att köpa allt ekologiskt. Plocka bort de som luktar "kemiskt" eller känns "oljiga". Mycket kemikalier (från leksaker, flamskyddsmedel från textilier m.m) samlas i damm. Så dammsug och vädra regelbundet.Källa: Handla rätt för en giftfri barndom - Lagerqvist, Ribbing, Wallis
 
Webbutiker som säljer bra leksaker (bara eko eller del av sortimentet):
www.ekokul.se
www.abcleksaker.se
www.heveababy.com
www.ekoleko.se
www.ekokul.se
www.minimundus.se
www.rekolek.se
www.littlebloom.se
www.laralek.se
www.miniomara.se
www.miyim.com
www.miljoklon.se
www.justeco.se
Det finns säkert fler som jag missat. Kul att se att det finns så fina ekologiska traditionella nallar, en så får det bli framöver!
 
Boktips! Utkom våren 2012 och innehåller en massa bra inköpsställen (webbutiker) för när man vill köpa stövlar, skötbord m.m. Vi kommer att ha den lite som ett uppslagsverk och det kommer säkert fler fakta från boken på bloggen.
 
 
 
 

Hurra! Barnmaten blev godkänd!

Publicerad 2013-08-27 17:00:00 i Bebis och familjeliv,

E har gett godkänt för barnmaten från förra veckan. Tur att det var värt mödan, nu har vi så vi klarar oss ett tag. Magni var tydligen lite surt och fick blandas med plommon. Känns passande att vi kikar på en till frys nu när den befintliga är full. Bär, barnmat, svamp, älg, sylt m.m. tar sin lilla plats. 
 
Blev förresten mycket goda ugnsrostade grönsaker av helgens inköp. 
 
 
 

Nappflaskor i stål

Publicerad 2013-08-27 07:47:00 i Bebis och familjeliv, Mindre plast och kemikalier,

För några år sedan gick ett larm ut om BPA (Bisfenol A) i nappflaskor. Ämnet är hormonstörande och förbjöds snabbt i nappflaskor men finns fortfarande kvar i flera andra livsmedelsförpackningar, öl-, läsk- och konservburkar samt kvitton. Under våren 2012 kom ännu ett larm om nya okända gifter i just nappflaskor. 
 
Vi har investerat i två glasnappflaskor och två i stål. Samtliga har siliconhöljen som skydd samt plast runt pipen, men själva behållaren för drycken/vällingen är alltså garanterat giftfri. Vi sprang på de rostfria i en realåda på Babyproffsen när vi skulle kika på bilbarnstol. Ungeför 100 kr styck. Upptäckte att sugdelen från den lilla flaskan passar på den stora. Märke är Kid Basix. Dessa känns lite bätreän glas då vi har skiffergolv. 
 
Ett stort plus är att kan rulla bort siliconskyddet och skaka flaskan under rinnande varmt vatten - drycken ska då bli varm på ca 20 sekunder. Hur bra som helst! Då behöver man inte använda micro eller vattenkokare. Dessutom var dessa lätare än glasflaskorna så E kan (iaf i teorin än så länge) hålla dem själva lättare. Finns fler märken. 
 

Bondens marknad och äppelmos

Publicerad 2013-08-26 21:38:00 i Allmänt,

I söndags besökte vi en bondmarkand och köpte lite grönsaker. Fick dessutom några kassar äpplen samt en hög plommon av en nyfunnen vän.
 
I dag har flitets låga lyst då det kokats både plommonpure och tillverkats äppelmos. Perfekt som barnmat; blanda med banan, ha på gröten eller ihop med nån annan pure. Kokade naturellt utan socker och fryser in i glasbukar. Blev några med lite kanel också. Så bra med tips från släkt och vänner när man lär sig att vara förälder!
 
 
 

Helgens loppande

Publicerad 2013-08-25 08:44:00 i Loppis,

Igår var vi på en loppissväng. Inte hunnit gå igenom alla grejer än. Diskmaskinen går för fullt och på måndag blir det fram med såpahinken. Blir säkert lite bilder här i veckan som kommer.

I dag ska vi till bondens marknad och fylla på förråden. Solen skiner och det kommer bli en härlig dag!

Bortglömt växthus

Publicerad 2013-08-24 10:00:00 i Trädgård,

Både den här och förra sommaren har vårt vackra växthus tyvärr inte fått den uppmärksamhet som förtjänas. Men nu är inspirationen tillbaka och till våren kommer det fixas och sås. Vi bydde vähthuset sommaren 2009 och det tog sex gånger så lång tid som vi trodde. Taket är gamla väggar från ett annat växthus och glasrutorna blocketfynd. Det blev högre och ståtligare än vi tänkt oss, men ångrar inte en kvadrat. Spiran på toppen sitter som pricken över i.
 
Vi har två gröna och en blå vinstock, ett persikoträd samt ett litet fikonträd som far illa av kylan varje vinter. Den härliga röda plyschsoffan är perfekt att äta bullar i.
 
 
 
 
 

Barnmatsproduktion i stora lass

Publicerad 2013-08-23 21:45:00 i Bebis och familjeliv,

I torsdag var en sådan där överproduktiv dag – vilket vi tagit igen men lite extra soffmys redan. Jag gjorde egen puré för första gången av färsk mango, egna persikor samt av torkade ekologiska persikor och plommon. Frös in i knäckformer som jag sedan plockade ur och la i större glasburk. Återanvände att lock av gammal plastbunke som varit så bra. Förhindrar att det skvätter när man mixar eller vispar och passar nu att läggaöverbåde kastruller, keramik och rostfria bunkar.

Det blev även ett gäng smakprotioner med bland annat lax, blomkål, morötter, broccoli, solrosfrön, persilja, rosmarin och kokosolja. Frös in i kakformer av stål samt muffinsformer (tänk på att ställa muffinsformerna på tidning i frysen då de kan fastna på hyllan annars). Plockar även ur dessa och lägger portionerna i större keramik- eller glasburkar.

 

 
Gjorde dessutom små smakbitar av överkokta morötter, blomkål och broccoli. Perfekt att lägga på bricka och styckfrysa. Ligger nu i burkar så det är lätt att plocka upp några då och då, för så här duktig orkar iaf inte jag vara så värst ofta. 
 
 
 

Mindre plast i frysen?

Publicerad 2013-08-23 12:53:00 i Mindre plast och kemikalier,

 
 
Här är en riktigt svår nöt att knäcka!

Mycket går att frysa in i glaslådor och glasburkar. Tänk på att inte fylla ända upp och att låta burkarna svala ordentligt innan, jag brukar låta dem stå i kylen först. Fördelar är att man ser lätt vad som är i och att det finns många snygga burkar. Nackdel med glas kan vara upptiningen. Men det går att vända till en fördel om man har gott minne, låt burken tina långsamt i kylen för att ta tillvara på energin (det bildas kondens så ställ den på ett fat). Beroende på storlek borde det fungera att ta med en fryst burk till jobbet på morgonen och låta stå framme till lunch. Sylt, lunchlådor och barnmat går alltså fint att frysa i glasburkar. Rostfria matlådor fungerar också men inte någon längre tid då de inte är helt lufttäta, men veckans lunch är inga problem. 

Bär, svamp, kött och bröd då? Ja detta är det kluriga så att säga. Det finns miljövänliga påsar av olika organiska material som sedan är komposterbara (avfallspåsar, blöjpåsar och hundpåsar bland annat). Nackdelen är att de jag hittat är gjorda för att "andas", d.v.s. att släppa ut fukt. När man fryser in vill man tvärtemot bevara fukten. Jag har faktiskt inte lyckats hitta något lufttätt alternativ trots en del letande på olika svenska och engelska sajter. Men jag fortsätter att hålla ögonen öppna och skriver om jag hittar något. Har provat frysa in rabarber i en Biobagpåse (av majs,en mindre avfallspåse, virat runt så att det blev två lager). Det får bli ett test. Eftersom påsen inte är genomskinlig kom jag på den briljanta iden att skriva på en klädnypa. Jag har fryst in en del bär, kött m.m. i vanliga påsar. Det viktiga antar jag är att inte värma påsen i micron. Hoppas på att det dyker upp alternativ.

Ekologisk potta

Publicerad 2013-08-22 09:00:00 i Bebis och familjeliv,

Har beställt och fått oss en ekologisk potta. Den är tillverkad av ris- och bambudelar som är restprodukt frånjordbruk. Om några år när man använt den färdigt är tanken att man kan gräva ned pottan i trädgården så att den sakta förmultnar. Barnen kan sedan plantera blommor där och se dem växa. En mycket fin tanke. Slås av hur bra den verkar, finns så många fina nya materiel. Bättre att plast används där det verkligen behövs och är svårare att ersätta. 
 
 

Egna persikor

Publicerad 2013-08-20 23:22:00 i Trädgård,

Våren 2010 planterade vi ett periskoträd, Frost, i vårt nybyggda växthus. Trädet trivs och har gett frukt i tre år. Vi pollinerar med pensel varje år och får beskära det lite under sommaren för att det inte ska växa in i taket samt forma så det växer som vi vill.
 
Persikorna är mycket mindre än i affären och ludna. De är goda att äta solmogna som de är, men vi ska nog göra lite pure till E så hon får smaka (så hon får annat än rå rabarber!). 
 
 
 

Mitt i prick med secondhand fyndad body!

Publicerad 2013-08-19 11:00:00 i Bebis och familjeliv, Loppis,

Vi har köpt så mycket kläder vi kan till E i secondhandbutiker, loppisar, via någon bytardag och på tradera. Har hittat så många fina kläder, önskar hon inte växte så fort. Fördelarna är många med secondhand.
  • Man tjänar snabbt tusenlappar - pengar som kan avnvändas till att höja kvaliten på det man väl köper nytt (ekologiskt, miljömärkt, längre hållbarhet m.m. som gör att man kan konsumera mindre i längden). Pengar är även tid. Mindre utgifter ger större möjlighet att till exempel fundera på hur mycket man vill/behöver jobba, vart man vill på semester och så vidare. 
  • Kläderna är redan tvättade flera gånger och innehåller mindre mängd kemikaler än nya kläder. Dessutom som alltid bra med återanvändning. Det går åt ca 7000 liter vatten för att producera en T-shirt. Visst vi har mängder vatten här, men bomullen odlas inte i Sverige...Miljöfördelarna är så många att jag inte räknar upp dem =)
  • Du hittar roligare kläder som inte alla andra har! Secondhand betyder inte brunt och fult. (fast brunt är ju en fin färg!). Nu är det dessutom "inne" med retrokläder och retrotyger. Bortglömda 70-talsgardiner blir snyggaste byxorna o.s.v.
Det kommer säkert dyka upp bilder på roliga kläder vi hittat framöver. Den här bodyn kändes så klockren att jag inte kunde stå emot. Egentligen är det inte någon höjdare med mjuka plasttryck på töjor/bodys, de kan innehålla PVC och ftalater. Men när budskapet är så ekologikst borde trycket vara ok. Denna veckas favvoleksaker har varit matsked och klädnypa...
 
 

Morötter och bra uppfinning

Publicerad 2013-08-19 10:00:00 i Bebis och familjeliv,

E tränar sin fingerfärdighet på överkokta morötter. Funkade smidigt att skala, dela och koka en hel hög med morötter för att sedan förvara i kylen nåra dagar och plocka fram då och då. Planen är att göra likadant med broccoli (inte stjälkarna) och blomkål. Tar gärna emot fler tips om ni har. Känns som majskrokar och rån inte är nyttigast i längden men bra på resande fot osv. Bitarna var svåra att få in i munnen men det gick tydligen galant att lägga en på axeln och spara till senare hihi!
 
 
M har gjort en suverän "uppfinning". Mormors hemmasydda "pysselboll" har hängts upp på en fjäder över soffhörnet där E sover på dagen. När hon vaknar är den mycket populär att ligga och sparka på. Den låter och skramlar lite lagom så hon tycker det är kul och jag hör att hon vaknat. När hon var mindre hade vi en hemmagjord mobil med bolivianska fingerdockor där, men nu behöver det hända mer för att fröken inte ska tröttna.
 
 
 

Loppisfynd som sätter krydda på vardagen...usch dålig humor!

Publicerad 2013-08-18 23:08:00 i Loppis,

För några veckor sedan fyndade vi ett gammalt kryddskåp, även kallat redahylla har jag upptäckt. Det låg gömt och glömt inne i en ladugård och kom på lite nåder med hem. Nu är det renskrapat från färg med hjälp av varmluftspistol samt skurat med såpa och galltvål. Tre av glasskräpporna är lite naggade i kanterna men det köper vi i vår familj.

Nu har vi fyllt på med favoritfrön, olika bönor, quinoa, linser, kardemumma, muskott m.m. Glad att jag inte målade det vitt utan skrapade rent från färg. Det blev så fint och mysigt i köket. Ibland förstår man inte hur bra fynd man gjort med en gång. 
 
 

Leverans från Jordklok

Publicerad 2013-08-18 09:00:00 i Allmänt,

Härom dagen kom en leverans från jordklok.se. En del är nya produkter vi inte provat förut. Det kändes bra att köpa ett ekologiskt maskindiskmedel i pulverform så man kan dosera själv, var varit lite svårt att hitta. Många gånger använder man mer maskindiskmedel än som behös - "En halv tablett gör disken helt ren" (Plus i SVT testar). Ryktet säger dessutom att det är bland det farligaste du har hemma då det bland annat är så starkt frätande...
 
Blev även några nya hårda tvålar - mindre konserveringsmedel än i flytande. Hittade oväntat en ekologisk handdesinfektion. Ska bli spännande att prova. Det samma gäller ett paket med våtservetter som ska va lite miljövänligare, dock inte lika bra som vanliga papperstvättlappar men så smidigt på resande fot.
 
 
 
 
 
 

Egna soltorkade tomater

Publicerad 2013-08-17 13:10:00 i Recept och ätbart,

I år blev det si och så med odlandet. Var inne i bebisbubblan så länge att vi struntade en del. Blev i alla fall ett par tomatplanter köpta lite hastigt. Tyvärr visade det sig att tomaterna inte var så goda. Efter lite fundering kom vi på att vi skulle prova göra egna soltorkade tomater. Goolade runt efter recept och satte igång.
 
Delade alla tomater på mitten och la dem med snittsidan upp på en plåt i ugnen över natten, 80 grader. Sedan blandade vi i lite vitlök, basilika, timjan, rosmarin, salt och peppar och hällde över rapsolja. Var faktiskt väldigt enkelt så det ska bli spännande att se hur de smakar. Blev en burk utan vitlök, man vill ju inte att själva tomatsmaken ska försvinna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nysått i skördetider

Publicerad 2013-08-16 15:00:00 i Trädgård,

Tröskorna går för fullt runt omkring oss och vi sår gräs. Vågar knappt säga högt att nu skulle det va fint med lite regn...
 
Vi fick hjälp av goda vänner med själva sådden. J har en handdriven såmaskin från början av 1900-talet som var super smidig! Man vevar och reglerar mängden med en spärr, den kastade ut fröna helt perfekt. Lagom att så en gräsmatta, måste varit tungt att så hela jordbruksmarken. 
 
Noterade med stor glädje att vi sått med 5% rödsvingel Reggae. Fick sätta på lite gamla skivor dagen efter. Nu väntar vi bara på att det ska börja gro.
 
 

En burk hemmagjord rabarber marmylt?

Publicerad 2013-08-16 10:00:00 i Recept och ätbart,

Det där med att vara husmor är inget man lär sig över en natt. För ett tag sedan fick vi en rysligt god rabarbermarmelad smaksat med kanel av några vänner. När den tod slut var vi helt enkelt tvungna att försöka göra egen.
 
Konsistensen blev inte riktigt marmeladig utan mer sylt, nästan saftaktig. Kom på lite nya namn, vi har helt enkelt gjort marmylt eller syltolad eller saftolad. Dessutom smakar den äppelpaj då det smögs i lite vaniljsocker. Gett bort någon burk till inte ont anande vänner... Skam den som ger sig, nästa gång kanske det blir marmelad om man följer receptet på sockerpaketet ordenligt.
 
 
 

Plastbantning i köket, fler exempel

Publicerad 2013-08-15 15:00:00 i Mindre plast och kemikalier,

Vi har turen att ha många bra secondhandbutiker och loppisar i våra krokar. De är en guldgruva när det gäller köksredskap och liknande. Vi har kommit en bra bit på vägen men har ännu kvar vissa saker i plast. Allt blir svårt att ersätta, slickepott/gummiskrapa till exempel.

Tre bra tips:

Fasa ut plast, teflon och silikon.

Undvik plast markerade med siffran 3 (PVC) och 6 (PS). Sifffran 7 ska undvikas om plasten tros vara polykarbonat (PC). Den är ofta hård och genomskinlig. 

Värm inte mat i plastförpackningar eller på plasttallrikar (källa: Den onda badankan)

 
 

Plastbantning – var börjar man? Köket

Publicerad 2013-08-14 16:00:00 i Mindre plast och kemikalier,

Här kommer några enkla och relativt billiga sätt att minska mängden plast i köket.

- Försök att rensa ut prylar du märker att du inte använder. Lägg successivt i en kasse för att se om du saknar det innan det kan skänkas, säljas eller återvinnas.
- Byt ut saker i köket som används ofta och framför allt vid uppvärmning.
- Leta alltid på secondhandbutiker och begagnatsajter i första hand. Det finns ingen mening att överkonsumera och köpa nyproducerade dyra prylar om det finns liknande i bra begagnat skick. Nästan allt går att köra i tvätt eller diskmaskin eller desinficera med sprit. Ha tålamod och leta. Kanske finns en mormor eller farmor som kan tänka sig ”låna ut” någon gryta som inte hon använder…

Försök att byta ut:

- Skärbräden, smörknivar, slevar, stekspadar o.s.v. t
- Byt ut tefflon mot gjutjärn.
- Matlådor och plastbyttor för förvaring. Detta upplevs oftast som det svåraste. Leta på loppis efter bra glasburkar med lock och gamla matlådor i rostfritt stål (om man har möjlighet att värma mat på tallrik på jobbet, annars bra för förvaring av kall mat). Det finns mängder med bra glaslådor i olika webbutiker. Helt ok varianter kunde vi hitta på Biltema (lock i plastlock och silikontätning) sommaren 2013.
- Bunkar för bakning och sallad m.m. Finns vackra i keramik, glas och rostfritt. Kryllar av dem på secondhand. Jackpott om man hittar med lock till.

 
 
 

Varför mindre plast?

Publicerad 2013-08-13 19:56:00 i Mindre plast och kemikalier,

Det finns en mängd kemikalier i saker av plast, leksaker, kläder, hygienartiklar, i dammet i våra hem o.s.v. Är det så farligt då? Man hittar ämnen som exempelvis kan ge allergier, vara hormonstörande och giftigt för både dig och vattenmiljön när det letar sig ut till våra sjöar. Anledningarna är flera för att försöka minska mängden plast som du konsumerar och som finns runt omkring dig. Det finns många viktiga och kloka ord bloggade i det här ämnet. Bra böcker berättar varför det är viktigt att tänka till. Som oftast är det tyvärr barn som är känsligast och riskerar att påverkas negativt.

Det kan kännas jobbigt, dyrt, omöjligt eller oprioriterat att försöka tänka om. Men det har vi i vår familj börjat göra mer och mer. Vi kommer att blogga om hur vi försöker minska vår kemikaliemängd i hemmet. Med så mycket att hålla reda på är det skönt med konkreta tips ibland. Det är skönt att det finns många som tänker lika. Vissa saker är lättare att ändra på än andra. Inspiration och drivkraft är vikigt. I samband med att vi fick ett efterlängtat barn i vinter har ämnet prioriterats upp enormt. Nu gäller det inte bara oss. En bra start är att läsa Den onda badankan – ditt barn och de osynliga gifterna av Katarina Johansson. Den berör alla och inte bara barnfamiljer. 
 

Bilskrot i västra Värmland

Publicerad 2013-08-12 21:00:00 i Semester & utflykter,

Veckan som var besökte vi ännu en bilskrot, Båstnäs bilskrot i Årjäng. Denna är rejält större än "Åkes bilskrot" i Småland. Här sägs finnas ungefär 1000 bilar. Skroten ligger i Årjängs kommun, söder om Töcksfors nära norska gränsen. Efter en lång och smal grusväg kom vi fram, upplevelsen var klart värd resan. 

Citat från vår vän L - "Alla bilar rostar men Opel har rekord..."

Skyttegravar och loppis

Publicerad 2013-08-10 18:33:00 i Loppis, Semester & utflykter,

Blev en loppistur även denna helg. Tidigare i veckan var vi i Värmland. Hann besöka en "skans", en gammal föravarsanläggning nära norska gränsen, Lenungshammar Årjängs kommun. Spännande att gå bland skyttegravar och stridsvagnshinder.

Plastbantning

Publicerad 2013-08-08 17:24:00 i Mindre plast och kemikalier,

Vill göra tummarna upp för en bra artikel i senaste numret av tidningen Kloka hem. Vi lever i ett konsumtionssamhälle som är fullt av olika kemikalier. Ungefär 5000 anses hälsofarliga och är exempelvis cancerogena, hormonstörande eller skadliga för vattenmiljön då de går genom reningsverken.

Hur flera olika kemikalier fungerar i hop, cocktaileffekten, vet vi inte mycket om än. Det vi vet är att gravida och små barn är känsligast.

Vi försöker välja våra saker med omsorg. Träleksaker, ekologisk mat, minimera användandet av hygienartiklar och köpa ekocertifierade sådana. Under våren har vi successivt försökt ersätta plast med andra material, så kallad plastbantning. I de flesta fall går det bra.

Läs gärna Den onda badankan av Katarina Johansson. Den fick oss att verkligen börja ta tag i saker. Mycket vet man på nåt vis redan, men det är ju bekvämast att va som vanligt.

Sakletare är vi allihop...

Publicerad 2013-08-07 17:00:00 i Loppis,

Det är lätt hänt att man börjar samla på olika saker. Vi hittar på både det ena och det andra som vi letar extra efter på loppisar i perioder. Ett tag var det LP skivor, sedan krokar, Morden i Midsomer filmer, Jane Austen böcker, glasbukar och så vidare. Vissa saker fortsätter man hålla ett öga efter. Något vi gärna ramlar dit på är lustiga bestick. Har blivit en samling.

Har även en hög med träredskap som är från olika resor i Sydamerika och Afrika. Används nu som barnbestick. Sakletandet kommer att fortsätta, det är lite som en sport. Trixet är att försöka rensa ut ungefär lika mycket som man plockar med sig hem...
 
 

Spökregn och flaskdisk

Publicerad 2013-08-06 19:48:00 i Mindre plast och kemikalier,

Vad då spökregn? Jo det är när det regnar fast solen skiner. Så sägs det i alla fall i vissa delar av familjen. Störtskurar i solsken och sommaråska i dag alltså. Det var så att det ångade från gräsmatten efteråt.

Vi har ägnat oss åt flaskdisk. Hittade vackra glasflaskor när vi städade trädgårdsboden. Efter rejäl diskning och nya packningar ska de ersätta vattenflaskor i plast. Kan hända att det blir någon saftflaska också...om nån får inspiration till det vill säga.
 

Barnmat i gamla bakformer

Publicerad 2013-08-05 18:41:00 i Bebis och familjeliv, Recept och ätbart,

Vet inte när vi hade en helt oplanerad dag hemma senast. Finns en del att greja med i trädgården. E har rullats med sittande i sin vagn och vi har grävt och krattat. Hppas hinna så ny gräsmatta så småningom.

Har i dag gjort våra första smakportioner, damen är nu 6 månader och nån vecka. Hon har länge fått smaka av vår mat samt provat lite gröt. På menyn i dag stod ugnsrostade potatisar, morätter och ärtor som vi hade hemma. Kokosolja, raposolja, timjan, rosmarin samt lite svart- och vit peppar stod för smaken. Allt ekologiskt. Mixade och hade i havremjölk till bra konsistens. Blev riktigt gott tyckte vi hela familjen.

Tack vare en vän som tipsade om att använda aluminiumformar till barnmaten kom vi på att det borde funka bra med stålkakformer som man hittar på alla loppisar. Lätt att diska i maskinen och bara att ta två om det behövs större portioner. Borde gå lätt att få ur formen om man ställer de i varmt vatten eller tinar i kylen över natten.

Picknick vid Vänern

Publicerad 2013-08-04 20:39:00 i Semester & utflykter,

En fräsch 60 åring har i dag firats med picknick på en klippa vid Vänern. Lustiga anekdoter är att korgen med porslin, muggar och bestick blev kvar hemma. Som tur var hittade M en morakniv i handskfacket och lyckades köpa 10 plastgafflar för 8kr av ett par vänliga polacker. I äkta Ernstfixarstuk täljdes tre ostknivar och tårtspade. Burklock och matlådor blev tallrikar. Bubbel och senare kaffe inmundigades i diverse termoslock, mjölkkanna och större flaskkapsyler.

E badade i ett alldeles eget hällkar med sanslöst varmt vatten. Dessutom fick hon en fin rosa elefant, fair trade från Indien.

Vi upptäckte även att en vattenmelon rullar långt och snabbare än man springer på bergshällarna. Även en halv vattenmelon rullar snabbare än man tror...

N

Sommarens varmaste dag

Publicerad 2013-08-03 19:38:00 i Loppis,

Tropisk värme som rundas av med sommaråska. Sicken dag! Har varit 30 grader här och vi har besökt loppisfarbrorn igen. Det hade varit en del där och handlat sedan sist så nu hade det liksom kommit fram ett nytt lager med grejer. K hittade in i ett linneskåp och M hade fokus på uthusen. Det är så mysigt att komma hem med fynden och kika i lugna och ro när man tvättar och torkar av allt. Har inte kommit så långt än men visar iaf en bild på högen!

Blir lätt överkonsumtion men vi har har haft ett utrensningsprojekt i några månader - så samvetet är bara lite dåligt.

Förra veckan köpte vi en smörgåstårta på Coop som sedan visade sig lite möglig trots ok datumstämpel. M ringde och berättade. Idag låg en Alladin ask i hop med personlig hälsning och presentkort på dubbla beloppet av smörgåstårtan på trappen. Så bra service!

Hemslöjd och bakluckeloppis i Leksand

Publicerad 2013-08-01 19:43:00 i Loppis, Semester & utflykter,


Bland loppisar och faluröda gårdar har vi åkt runt och fyndat och ätit glass i stora lass. Glada blev vi när vi hittade en bakluckeloppis med matlådor i rostfritt, träleksaker och fina tyger m.m. Ramlade dit på några plastmagneter med matmotiv som K lekt med som barn också.

Besökt Käck & Hedby där Leksandsljusstaken (Tuppljusstaken) smids. Kliade i köparfingrarna både där, på Jobs tryckeri och i hemslöjdsbutikerna vi besökt.

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela