ekofamiljens.blogg.se

Vi är en familj som försöker ha en miljövänlig och ekonomisk livsstil. Det bloggas om loppis, ekogrejer, familjeliv, inredning, snickarboden, trädgården samt lite mat och klimat. Följ oss gärna via Instagram Instagram Matbloggstoppen

Semestern fortsätter

Publicerad 2013-07-31 22:17:00 i Semester & utflykter,

Nu befinner vi oss i Dalarna, njuter och blir bortskämda av släkt. Sitter strax utanför Leksand med Siljan som utsikt. Sådana här dagar vill man inte annat än att turista i Sverige.

En hel del loppisfynd har det blivit, flera bra saker att ha nu när vi minskar på plast i hemmet. Vi har även sett så många fina gårdar och fått inspiration till både trädgård och snickarglädje.

K:s moster med familj har nyligen köpt ett hus där vi nu hälsar på. I kväll vankas långbord.

Bilkyrkogård i Småland

Publicerad 2013-07-28 22:38:00 i Semester & utflykter,

I lördags gjorde vi en avstickare från festivalen och besökte en gammal bilkyrkogård vid Kyrkö mosse trax utanför Ryd. Platsen kallas "Åkes bilskrot" och det finns bilar från 1930-talet och framåt. 

Det var märkligt att se hur naturen sakta äter upp bilarna. Konstverk, historialektion eller miljöproblem kan man undra, helt klart värt ett besök!
 

Finstämd stämning bland spelmän

Publicerad 2013-07-28 13:27:00 i Semester & utflykter,

I lördags hade vi en heldag på Korröfestival. Vi låg på filt och lyssnade på musik, hängde i te tältet och drack myntate, badade i ån samt myste i husvagnen.

M hittade en fin keps sydd av återanvänt tyg. Kul med återbruk av gamla grejer.

Något av det mysigaste här är att det spontansamlas spelmän i vägkorsningar, under träd, utanför en husvagn och lite var stans och spelar. Stämningen är härlig och solen skiner i Småland.

Mot Korrö musikfestival

Publicerad 2013-07-24 20:48:00 i Allmänt,

I dag har grävmaskinen åkt hem för den här gången. En massa blev gjort och vi har nu en del krattande framför oss innan vi kan så gräsmatta. Spirerabuskar flyttades så de döljer komposten, vi började på en stenmur och la en bamse sten i skogsbrynet för framtida lek och kojbyggarstunder. Ser fram emot att plantera träd, spola fram bergshällar och greja.

I morgon bär det av mot Korrö musikfestival. Vi håller som bäst på och packar vår lilla husvagn. Ska bli spännande att se hur det fungerar med lilla E.

Loppisfynd och trädgårdsarbete

Publicerad 2013-07-22 17:36:00 i Loppis, Trädgård,

Här kommer bilder på några av loppisfynden från helgen. Känner oss nöjda. Planen är att sätta en vinsats som får samma årgång som E.

Har i dag finbesök av en stor Åkerman som gör underverk i trädgården. Bort med kreosotstolpar, plastdamm, stubbar och två land fulla med kvickrot och nässlor. Nystart ska det bli. Så spännande att se berget skrapas fram. Fler inlägg gällande trädgård kommer garanterat under året - nu är vi minsann i gång!

Loppis hos sakletarfarbror

Publicerad 2013-07-21 21:56:00 i Loppis,

Igår var vi på en annorlunda loppis. Ett brödrapar i krokarna har under åratal samlat på sig massa saker från olika auktioner och fyllt ett helt hus, ett gammalt magasin och en ladugård. Då och då är de där och har lite hemmaloppis.

Som ni ser på bilderna är det fullt med grejer, mycket skrot och grejs men här och där skymtar det fram nåt intressant. Vi köpte en liten hög. Har inte hunnit fota fynden än men det kommer...

Gammelfarmors sommarpaj

Publicerad 2013-07-20 11:47:00 i Recept och ätbart,

Härom dagen lagade vi gammelfarmors sommarpaj. Enkelt, snabbt och sanslöst gott! Åts varm på en picknick under en sommarkonsert i stadsträdgården (samt dagen efter).

Lite roligt var att lilla E satt själv på filten med hörselskydd och brummade (dagens ljud). Till slut somnade hon sittande lätt framåtlutad och uppehållen av sin söta buddahmage och gitaffbitringen i handen. Så nöjd om hon får va med där det händer!

Farmors sommarpaj
Ett äpple
Lite mer än en halv liter jordgubbar
Ungefär fyra deciliter bigarråer
150 gr smör (ska testa ersätta m hälften rapsolja nästa gång)
I dl socker (kan nog minskas lite)
1dl havregryn
2dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker (eller ca 1tsk riktigt vaniljpulver, det där bruna ni vet)
Smält smör och låt svalna. Skala äpplet, kärna ur bigarråer och dela tillsammans med jordgubbarna. Blanda de torra ingredienserna i kastrullen och sprid ut över frukten. Säkert gott med solros eller pumpafrön, ja som ni hör har vi väldigt svårt att följa recept i den här familjen! Man kan så klart slänga i alla bär man har och reglera sockermängd efter hur sura de är.
In i ugnen i 200gr ca 15-20 min. Äts med vaniljsås eller mjukglass om man glömmer såsen hemma...

Inte rent hus med ordning i trädgårdsboden!

Publicerad 2013-07-19 20:32:00 i Ordning och reda, Trädgård,

Ibland faller andan på och vi blir som riktigt i farten. Idag blev det en spontan och oj så behövlig städning av trädgårdsboden. Så synd vi inte tog foto innan starten för man kunde knappt gå in i skjulet.

Efter att ha fyllt en släpkärra med lite allt möjligt kunde vi lägga lite plattor på jordgolvet. Diverse spännande fynd gjordes som passar bra i hop med vår plastbantning. Massa fina glasflaskor som ligger i disken, zinkbalja, trådkorg, diverse trälådor och krukor.

Kan dyka upp fler fynd framöver!

Egen körsbärslikör

Publicerad 2013-07-16 22:02:00 i Recept och ätbart,

I dag har vi haft en sån där hemmasemesterdag. Gräs mellan tårna, grillrök i ögat och skrattande bebis i gunga.

Vi har plockat ännu mer bigarråer och körsbär. Projektet för dagen var att tillverka egen körsbärslikör - vilket vi tror att vi lyckats göra. Ungefärligt recept fick vi från en god vän:
4 dl sura körsbär (vi provade även med bigarråer)
3 dl sprit
1,5 dl socker

Allt hälldes i glasburkar som ska vändas flera gånger i veckan. Det ska stå och dra i minst fyra veckor. Vi ser fram emot provsmakning!

"Ack Värmland du sköna..."

Publicerad 2013-07-15 23:17:00 i Allmänt,

Helgen har spenderats i Värmland. Normalt har vi en resa på tre timmar dit men denna gång såg vi både dit och hemresan som små semestertripper. Det shoppades på vägloppisar, åts glass, picknickades och turistades. Timmarna bara rasade iväg. Man blir ju ofta så hemmablind och vi har fortfarande mycket kvar att se en annan gång.

Vår glada 5 och en halv månaders krabat var oväntat tålmodig. Kanske känner hon på sig att alla träpussel och leksakståg är till henne? Dessutom fick hon för första gången doppa benen i sjön.

Ett av flera framtida projekt är att göra egen snickarglädje till vår farstukvist. Inspirationen spirar på de värmländska gårdarna. Nästa gång får vi fotodokumentera eller måla av så man kommer ihåg vackra smyckningar.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela