ekofamiljens.blogg.se

Vi är en familj som försöker ha en miljövänlig och ekonomisk livsstil. Det bloggas om loppis, ekogrejer, familjeliv, inredning, snickarboden, trädgården samt lite mat och klimat. Följ oss gärna via Instagram Instagram Matbloggstoppen

Plastbantning – var börjar man? Köket

Publicerad 2013-08-14 16:00:00 i Mindre plast och kemikalier,

Här kommer några enkla och relativt billiga sätt att minska mängden plast i köket.

- Försök att rensa ut prylar du märker att du inte använder. Lägg successivt i en kasse för att se om du saknar det innan det kan skänkas, säljas eller återvinnas.
- Byt ut saker i köket som används ofta och framför allt vid uppvärmning.
- Leta alltid på secondhandbutiker och begagnatsajter i första hand. Det finns ingen mening att överkonsumera och köpa nyproducerade dyra prylar om det finns liknande i bra begagnat skick. Nästan allt går att köra i tvätt eller diskmaskin eller desinficera med sprit. Ha tålamod och leta. Kanske finns en mormor eller farmor som kan tänka sig ”låna ut” någon gryta som inte hon använder…

Försök att byta ut:

- Skärbräden, smörknivar, slevar, stekspadar o.s.v. t
- Byt ut tefflon mot gjutjärn.
- Matlådor och plastbyttor för förvaring. Detta upplevs oftast som det svåraste. Leta på loppis efter bra glasburkar med lock och gamla matlådor i rostfritt stål (om man har möjlighet att värma mat på tallrik på jobbet, annars bra för förvaring av kall mat). Det finns mängder med bra glaslådor i olika webbutiker. Helt ok varianter kunde vi hitta på Biltema (lock i plastlock och silikontätning) sommaren 2013.
- Bunkar för bakning och sallad m.m. Finns vackra i keramik, glas och rostfritt. Kryllar av dem på secondhand. Jackpott om man hittar med lock till.

 
 
 

Kommentarer

Postat av: My

Publicerad 2013-08-18 19:43:15

Hej på er!
Nu har jag följt er fina blogg ett tag, men aldrig kommenterat. Ni är så inspirerande! Jag är "duktig" med sopåtervinningen och har börjat titta mer och mer på sakers ursprung och innehåll. Det blir små myrsteg för mig. Jag undrar hur ni gör med t.ex matlådor, brödpåsar och annat som förvaras i frysen? Vad finns det för bra alternativ till plast då?

Svar: Tack var roligt att höra! Vi blir inspirerade av att se att folk läser =) Man kan inte va duktig på allt och alla myrsteg är bra. man börjar med en liten förändring som känns lite knasig i början... men sen helt plötsligt har man vant sig och det blir en naturlig del i vardagen!
Vi har fryst in i glaslådorna från biltema med gott resultat, de har ju plastlock med silikontätning. Hmm... ska fundera på vad mer bra man kan hitta på! Återkommer!
ekofamiljens.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela