ekofamiljens.blogg.se

Vi är en familj som försöker ha en miljövänlig och ekonomisk livsstil. Det bloggas om loppis, ekogrejer, familjeliv, inredning, snickarboden, trädgården samt lite mat och klimat. Följ oss gärna via Instagram Instagram Matbloggstoppen

Matgrejer till småfolket... Alternativ till plast

Publicerad 2013-10-22 21:18:56 i Allmänt, Mindre plast och kemikalier,

Har fått lite frågor kring vad det finns för alternativ till plast när det gäller matgrejer till barn och bebisar. Nu är vi förstagångsföräldrar, E är snart 9 månader, och lär oss allt efter som. Långt ifrån experter alltså men vi försöker så gott det går att minska vår plastanvändning. Tidigare mest av miljöskäl men nu sedan vi fått barn ställdes allt på sin spets när vi började läsa om hormonstörande, allergiframkallande och allmänt hälsofarliga ämnen.
 
Vi handlar en blandning av begagnade och nya saker. Vid nyinköp känns det bäst med hög kvalite och ekotänk. Här kommer några bilder och beskrivningar på det vi har och använder hittils. Kan kanske ge ideer och inspirera någon - har ni själva tips är de alltid välkomna! 
 
 
 
Några nyinköp är rostfri barnmatstallrik och glasnappflaskor med silikonhölje, finns olika medeller på nätbutiker. Nappflaska och pipmugg i rostfritt hittade jag i reakorg på lokala babyproffsen men det finns flera olika tillverkare och leverantörer. Känns lite bättre än glas då vi har skiffergolv. Ett avlångt rostfritt fat, troligen tvålfat, hittade vi på loppis och ska användas lite längre fram. Samma sak med mugg och bestick som är olika secondhand fynd eller resminnen. Det dyker upp "latteskedar" ibland, de har långa smala skaft och är perfekta att nå ner i burkar med. Träskålarna är från IKEA där de finns i olika storlekar och i två olika träslag till en billig peng. De var inte så förtjusta i att bli körda i diskmaskinen. Det blir lite annorlunda att värma mat i micro i träskål, inte lika varmt och man får röra runt lite mer. 
 
 
Hoppas ni fick lite ideer, leta på efter olika alternativ. Hittar jag fler bra saker återkommer jag - vi lär oss som sagt allt eftersom behoven uppstår här i familjen och mycket är nytt.
 
 
Här är en bild på vår "plastlåda" - under året har vi nyhandlat och loppat oss fram. Känns nu som vi lyckats ersätta nästan allt med glaslådor, rostfritt, lite keramik och glasflaskor m.m. I frysen finns en hel del glas men fortfarande vissa plastbyttor (väljer då de som är märkta för matanvändning) samt plastpåsar. 

Lägg gärna en röst på vår blogg i tävlingen Sveriges Grönaste blogg 2013 på www.enlagomdosgront.se

 

Kommentarer

Postat av: Husmor Anna

Publicerad 2013-10-22 22:04:04

Hej! Tänkte om ni funderat över att sluta värma mat i micron?Det har vi slutat med. Vi har 2 barn den yngsta på 8 mån som jag värmer mat åt i vattenbad. Micron gör så att molekylerna i maten ändras, näringen minskar, för att inte tala om plast partiklar som micron släpper. Har börjat värma vår mat i kastrull eller i stekpanna. Funkar fint med stekt makaronilåda o.s.v. Ni kan ju fundera och googla på saken, bara en tanke :).

Svar: Tack för info. Ska absolut läsa på om saken. Blir fort micron på lunchen här då vi inte riktigt fått någon ordning på mattider helt och hållet - blir bråttom i bland men ska tänka annorlunda och prova mer med vattenbad!
ekofamiljens.blogg.se

Postat av: Sanna

Publicerad 2013-10-23 01:29:00

Tänkte som ovanstående redan skrivit tipsa om att värma barnmaten genom vattenbad istället!

Det är inte alls speciellt besvärligt, går rätt fort och är smidigt. Maten blir inte heller så ojämt kokhet som micrad mat blir, utan lagom för att börjas ätas direkt.

/Sanna (snna82 från instagram)

Svar: Tack för tips. Ska testa :)
ekofamiljens.blogg.se

Postat av: Lyckobackens levAnde

Publicerad 2013-10-23 07:36:19

Jag undrar också som ovanstående...skrev lite om det för längesen på min ekoblogg;

http://livet.lyckobacken.se/ekonordarna/2010/07/30/ingen-micro/

För övrigt röstar jag för glatta livet - varannan dag på er och varannan på Ekomam ♥

Svar: Tack! Ska gå in och läsa på! Hinner sällan läsa bloggar så mycket som jag själv önskar. Tack för röstningen. Hålls tävlingen nästa år också ska jag nominera ekomam till den kategori hon hör hemma i, i mina ögon är hon etablerad och inte ett frö direkt :)
ekofamiljens.blogg.se

Postat av: Josefin

Publicerad 2013-10-23 12:14:07

Vi har mest porslinstallrikar till våra barn. Har man i bra kvalitet tycker jag de håller även om de kastas eller så.

Svar: Bra att veta! Blir det som används här hemma nu eftersom vi fortfarande matar. Sen får vi se vad som håller för ett fall i skiffer ;)
ekofamiljens.blogg.se

Postat av: Evelina - Evelinas Ekologiska

Publicerad 2013-10-23 21:56:54

Bra och viktigt inlägg! Bra att ni visar exempel och alternativ till plasten!
En röst är lagd :)

/Evelina - Evelinas Ekologiska
http://evelinasekologiska.blogspot.se/

Svar: Tack så mycket, vi är ju som sagt förstagångsföräldrar så det finns garanterat en massa mer alternativ :)
ekofamiljens.blogg.se

Postat av: Prylutmaningen

Publicerad 2013-10-26 23:11:53

Sånna rostfria tallrikar är jag också på jakt efter! Tack för inspiration!

Svar: Tack själv, vilken fin blogg du har! Hamnade på läslistan med en gång! Bara tittar lite och redan inspirerad - bra kämpat och ett bra uppvaknande för oss som läser!
ekofamiljens.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela