För några dagar sedan provade vi att göra hemmagjord nutella eller nötkräm. Blev riktigt stolta över resultatet som blev lite nyttigare än originalet, utan E-ämnen och ekologisk.
Receptet ger ungefär två burkar
4 dl hasselnötter
0,75 gr socker
0,75 gr kokossocker
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker eller ca 1 tsk vaniljpulver.
En nypa salt
3-4 msk kokosolja eller mer för lösare konsistens.
Rosta nötterna ca 10 min i 175 grader så skalen spricker. Lägg i handduk och rulla så att så mycket att skalen lossnar. Jag körde nötterna först i en matberedare och blandade i alla ingredienser. För att få en bättre konsistens körde jag även med stavmixer, kanske inte har bästa matberedaren.
Smeten blir mjuk och fin. Stelnar lite mer i kylen så ställ fram innan om den ska vara bredbar.
Kommentarer
Postat av: Solkatten
Å vad bra! Min son vill ha nötkräm emellanåt och det vore trevligt att kunna göra en egen på äkta råvaror.
Postat av: Merit
Jättebra recept! Yngste sonen avskyr allt vad nötter heter, men inte i den här formen! I alla fall så länge den får heta chokladkräm...
Svar:
ekofamiljens.blogg.se
Postat av: Anonym
Jag har kört detta recept två gånger redan - en favorit. Nu bytte jag ut socker och kokossocker mot 10 dadlar och 1 msk björksocker. Körde länge i matberedaren så det blev slätt. Gott!
Provar nog med enbart dadlar nästa gång.
Svar:
ekofamiljens.blogg.se
Postat av: Sahin
Spännande. Detta ska jag prova :)