ekofamiljens.blogg.se

Vi är en familj som försöker ha en miljövänlig och ekonomisk livsstil. Det bloggas om loppis, ekogrejer, familjeliv, inredning, snickarboden, trädgården samt lite mat och klimat. Följ oss gärna via Instagram Instagram Matbloggstoppen

Kemikalieångest - tips för att minska kemikalierna i ditt hem

Publicerad 2013-09-18 16:59:00 i Mindre plast och kemikalier,

I går var en lite tung dag då vi hade en period av total kemikalieångest här hemma! Som ni sett läser vi lite om hur man kan leva på ett bättre sätt både för miljö och hälsa. Dokumentären om de osynliga kemikalierna på P1 fick oss tillfälligt ut balans - Är det någon idé att ens försöka leva "renare"? Hur många kemikalier har E redan fått i sig? Efter lite kurande i soffan har vi nu rest oss igen. 
 
Dokumentären handlade om hur olika kemikalier frigörs från främst plast och hamnar i dammet i våra hem. Barn får lätt i sig damm då de vistas på golv och framför allt ofta har händer - ja och allt de kommer åt - i munnen. Då barn har en liten kroppsvolym är de extra känsliga. Gravida är också en högriskgrupp då framför allt hormonstörande ämnen kan påverka fostrets utveckling. 
 
Det här är en lista på saker vi skissat ihop för att dämpa vår ångest (viss upprepning av vissa saker från tidigare inlägg men det får ni ta...)
  • Våttorka golven några gånger i veckan.
  • Vädra - ett snabbt korsdrag, inte ett fönster på glänt som släpper ut endast värme och slukar energi!
  • Tvätta alla nya kläder, textilier och andra saker innan de används.
  • Stäng av elektronik som ej används, de sprider en del damm när de är på förutom energiåtgången. 
  • Tvätta barns händer ofta - vid varje blöjbyte med vatten och pappersservett. Undvik våtservetter om du har tillgång till vatten.
  • Fortsätt rensa ut onödig plast - "Plastbanta"
  • Undvik att köpa konservburkar - köp glas eller frysta varor. (Osäker men tror det även finns mindre bra beläggningar även i tetrapack?) Börja med att undvika konservburkar då det är möjligt.
  • Undvik hantering av kvitton och låt inte barn leka med kvitton. 
Vi återkommer säkert med fler saker. Ibland känns det skönt att bara fokusera på relativt enkla saker man trots allt kan göra. Vissa saker gör du kanske redan?
 

Kommentarer

Postat av: Mikaela

Publicerad 2013-09-20 10:30:06

Har ni den där bilden i högre upplösning? Den skulle ju bli en jättefin header!

Svar: Hej Mikaela, Tack så jätte mycket :) ja det är guld värt med tips från varandra! Vad roligt att du gillade bilden. Ska kolla hur den är men tagen med mobil så kanske inte bästa kvalitén, men vi ha pratat på att göra om det med riktig kamera :) Blir ju lite skogshäng nu i svamptider ;) Tack också för bra idé om header! Mvh Ekofamiljen
ekofamiljens.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela