Torka äpplen
Ekologisk handkräm
Hemma hos oss sker en successiv utfasning av diverse kemikalier och främst då hygienartiklar. En del saker slängdes med en gång och vissa saker gör vi sakta slut på. Här har det testats tre olika handkrämer. Att det blev dessa beror på att de fanns på vår lokala ICA samt på apoteket. Det finns så klart ett större utbud.
Urtekram – ca 30 kr (75 ml) ICA
Naturligtvis - ca 53 kr (75 ml) ICA
Decubal – ca 90 kr (100 ml) Apoteket
Naturligtvis lukar lite för starkt (ringblomma). Urtekram är riktigt prisvärd och bra, perfekt i bil eller väska. Decubalen är den som känns mest som en ”riktig” handkräm och är utan parfym vilket är bäst. Vintertorra händer får nog en blandning av främst ekologisk babyolja (använder nu Bentley Organic från ex jordklok.se) men även Urtekram i handväskan och Decubal i kök och badrumsskåp.
Babyoljan används även som hudlotion och makeup remover, samt till bebisen så klart.
Köp svenska äpplen utan bekämpningsmedel!
Olika kemikalier används för att hålla grönsaker och frukter fräscha under både odling, transport och lagring. Ett amerikanskt företag (Agrofresh) använder sig av en metod där äpplen efter skörd behandlas med en gas (MCP-1-metylcyklopropengas) som gör att fukten håller sig ”fräsch” i upp till ett år. De tjusiga importerade äpplena i affären kan alltså vara upp till ett år gamla! (källa Lingon & läppstift av Noora Shingler)
Genom noggrann tvätt i varmt vatten kan du bli av med 30-40% av bekämpningsmedelsresterna, skalar du äpplet blir du av med ca 90%. Men godast och mest näringsrikt är ekoäpple med skal. Härligast och billigast är så klart egna äpplen, eller kanske grannens. Genom att köpa ekologiskt och närproducerat kan du minska mängden bekämpningsmedel du får i dig. Så här års finns det gott om svenska äpplen och andra grönsaker i affären eller på marknaden. Köp dessa och gör det så länge det finns!Mindre kemikalier i barns leksaker - hur gör man?
Hurra! Barnmaten blev godkänd!
Nappflaskor i stål
Bondens marknad och äppelmos
Helgens loppande
Igår var vi på en loppissväng. Inte hunnit gå igenom alla grejer än. Diskmaskinen går för fullt och på måndag blir det fram med såpahinken. Blir säkert lite bilder här i veckan som kommer.
I dag ska vi till bondens marknad och fylla på förråden. Solen skiner och det kommer bli en härlig dag!
Bortglömt växthus
Barnmatsproduktion i stora lass
I torsdag var en sådan där överproduktiv dag – vilket vi tagit igen men lite extra soffmys redan. Jag gjorde egen puré för första gången av färsk mango, egna persikor samt av torkade ekologiska persikor och plommon. Frös in i knäckformer som jag sedan plockade ur och la i större glasburk. Återanvände att lock av gammal plastbunke som varit så bra. Förhindrar att det skvätter när man mixar eller vispar och passar nu att läggaöverbåde kastruller, keramik och rostfria bunkar.
Det blev även ett gäng smakprotioner med bland annat lax, blomkål, morötter, broccoli, solrosfrön, persilja, rosmarin och kokosolja. Frös in i kakformer av stål samt muffinsformer (tänk på att ställa muffinsformerna på tidning i frysen då de kan fastna på hyllan annars). Plockar även ur dessa och lägger portionerna i större keramik- eller glasburkar.
Mindre plast i frysen?
Mycket går att frysa in i glaslådor och glasburkar. Tänk på att inte fylla ända upp och att låta burkarna svala ordentligt innan, jag brukar låta dem stå i kylen först. Fördelar är att man ser lätt vad som är i och att det finns många snygga burkar. Nackdel med glas kan vara upptiningen. Men det går att vända till en fördel om man har gott minne, låt burken tina långsamt i kylen för att ta tillvara på energin (det bildas kondens så ställ den på ett fat). Beroende på storlek borde det fungera att ta med en fryst burk till jobbet på morgonen och låta stå framme till lunch. Sylt, lunchlådor och barnmat går alltså fint att frysa i glasburkar. Rostfria matlådor fungerar också men inte någon längre tid då de inte är helt lufttäta, men veckans lunch är inga problem.
Bär, svamp, kött och bröd då? Ja detta är det kluriga så att säga. Det finns miljövänliga påsar av olika organiska material som sedan är komposterbara (avfallspåsar, blöjpåsar och hundpåsar bland annat). Nackdelen är att de jag hittat är gjorda för att "andas", d.v.s. att släppa ut fukt. När man fryser in vill man tvärtemot bevara fukten. Jag har faktiskt inte lyckats hitta något lufttätt alternativ trots en del letande på olika svenska och engelska sajter. Men jag fortsätter att hålla ögonen öppna och skriver om jag hittar något. Har provat frysa in rabarber i en Biobagpåse (av majs,en mindre avfallspåse, virat runt så att det blev två lager). Det får bli ett test. Eftersom påsen inte är genomskinlig kom jag på den briljanta iden att skriva på en klädnypa. Jag har fryst in en del bär, kött m.m. i vanliga påsar. Det viktiga antar jag är att inte värma påsen i micron. Hoppas på att det dyker upp alternativ.
Ekologisk potta
Egna persikor
Mitt i prick med secondhand fyndad body!
- Man tjänar snabbt tusenlappar - pengar som kan avnvändas till att höja kvaliten på det man väl köper nytt (ekologiskt, miljömärkt, längre hållbarhet m.m. som gör att man kan konsumera mindre i längden). Pengar är även tid. Mindre utgifter ger större möjlighet att till exempel fundera på hur mycket man vill/behöver jobba, vart man vill på semester och så vidare.
- Kläderna är redan tvättade flera gånger och innehåller mindre mängd kemikaler än nya kläder. Dessutom som alltid bra med återanvändning. Det går åt ca 7000 liter vatten för att producera en T-shirt. Visst vi har mängder vatten här, men bomullen odlas inte i Sverige...Miljöfördelarna är så många att jag inte räknar upp dem =)
- Du hittar roligare kläder som inte alla andra har! Secondhand betyder inte brunt och fult. (fast brunt är ju en fin färg!). Nu är det dessutom "inne" med retrokläder och retrotyger. Bortglömda 70-talsgardiner blir snyggaste byxorna o.s.v.
Morötter och bra uppfinning
Loppisfynd som sätter krydda på vardagen...usch dålig humor!
För några veckor sedan fyndade vi ett gammalt kryddskåp, även kallat redahylla har jag upptäckt. Det låg gömt och glömt inne i en ladugård och kom på lite nåder med hem. Nu är det renskrapat från färg med hjälp av varmluftspistol samt skurat med såpa och galltvål. Tre av glasskräpporna är lite naggade i kanterna men det köper vi i vår familj.
Nu har vi fyllt på med favoritfrön, olika bönor, quinoa, linser, kardemumma, muskott m.m. Glad att jag inte målade det vitt utan skrapade rent från färg. Det blev så fint och mysigt i köket. Ibland förstår man inte hur bra fynd man gjort med en gång.Leverans från Jordklok
Egna soltorkade tomater
Nysått i skördetider
En burk hemmagjord rabarber marmylt?
Plastbantning i köket, fler exempel
Vi har turen att ha många bra secondhandbutiker och loppisar i våra krokar. De är en guldgruva när det gäller köksredskap och liknande. Vi har kommit en bra bit på vägen men har ännu kvar vissa saker i plast. Allt blir svårt att ersätta, slickepott/gummiskrapa till exempel.
Tre bra tips:
Fasa ut plast, teflon och silikon.
Undvik plast markerade med siffran 3 (PVC) och 6 (PS). Sifffran 7 ska undvikas om plasten tros vara polykarbonat (PC). Den är ofta hård och genomskinlig.
Värm inte mat i plastförpackningar eller på plasttallrikar (källa: Den onda badankan)
Plastbantning – var börjar man? Köket
Här kommer några enkla och relativt billiga sätt att minska mängden plast i köket.
- Försök att rensa ut prylar du märker att du inte använder. Lägg successivt i en kasse för att se om du saknar det innan det kan skänkas, säljas eller återvinnas.
- Byt ut saker i köket som används ofta och framför allt vid uppvärmning.
- Leta alltid på secondhandbutiker och begagnatsajter i första hand. Det finns ingen mening att överkonsumera och köpa nyproducerade dyra prylar om det finns liknande i bra begagnat skick. Nästan allt går att köra i tvätt eller diskmaskin eller desinficera med sprit. Ha tålamod och leta. Kanske finns en mormor eller farmor som kan tänka sig ”låna ut” någon gryta som inte hon använder…
Försök att byta ut:
- Skärbräden, smörknivar, slevar, stekspadar o.s.v. t
- Byt ut tefflon mot gjutjärn.
- Matlådor och plastbyttor för förvaring. Detta upplevs oftast som det svåraste. Leta på loppis efter bra glasburkar med lock och gamla matlådor i rostfritt stål (om man har möjlighet att värma mat på tallrik på jobbet, annars bra för förvaring av kall mat). Det finns mängder med bra glaslådor i olika webbutiker. Helt ok varianter kunde vi hitta på Biltema (lock i plastlock och silikontätning) sommaren 2013.
- Bunkar för bakning och sallad m.m. Finns vackra i keramik, glas och rostfritt. Kryllar av dem på secondhand. Jackpott om man hittar med lock till.
Varför mindre plast?
Det finns en mängd kemikalier i saker av plast, leksaker, kläder, hygienartiklar, i dammet i våra hem o.s.v. Är det så farligt då? Man hittar ämnen som exempelvis kan ge allergier, vara hormonstörande och giftigt för både dig och vattenmiljön när det letar sig ut till våra sjöar. Anledningarna är flera för att försöka minska mängden plast som du konsumerar och som finns runt omkring dig. Det finns många viktiga och kloka ord bloggade i det här ämnet. Bra böcker berättar varför det är viktigt att tänka till. Som oftast är det tyvärr barn som är känsligast och riskerar att påverkas negativt.
Det kan kännas jobbigt, dyrt, omöjligt eller oprioriterat att försöka tänka om. Men det har vi i vår familj börjat göra mer och mer. Vi kommer att blogga om hur vi försöker minska vår kemikaliemängd i hemmet. Med så mycket att hålla reda på är det skönt med konkreta tips ibland. Det är skönt att det finns många som tänker lika. Vissa saker är lättare att ändra på än andra. Inspiration och drivkraft är vikigt. I samband med att vi fick ett efterlängtat barn i vinter har ämnet prioriterats upp enormt. Nu gäller det inte bara oss. En bra start är att läsa Den onda badankan – ditt barn och de osynliga gifterna av Katarina Johansson. Den berör alla och inte bara barnfamiljer.Bilskrot i västra Värmland
Citat från vår vän L - "Alla bilar rostar men Opel har rekord..."
Skyttegravar och loppis
Blev en loppistur även denna helg. Tidigare i veckan var vi i Värmland. Hann besöka en "skans", en gammal föravarsanläggning nära norska gränsen, Lenungshammar Årjängs kommun. Spännande att gå bland skyttegravar och stridsvagnshinder.
Plastbantning
Vill göra tummarna upp för en bra artikel i senaste numret av tidningen Kloka hem. Vi lever i ett konsumtionssamhälle som är fullt av olika kemikalier. Ungefär 5000 anses hälsofarliga och är exempelvis cancerogena, hormonstörande eller skadliga för vattenmiljön då de går genom reningsverken.
Hur flera olika kemikalier fungerar i hop, cocktaileffekten, vet vi inte mycket om än. Det vi vet är att gravida och små barn är känsligast.
Vi försöker välja våra saker med omsorg. Träleksaker, ekologisk mat, minimera användandet av hygienartiklar och köpa ekocertifierade sådana. Under våren har vi successivt försökt ersätta plast med andra material, så kallad plastbantning. I de flesta fall går det bra.
Läs gärna Den onda badankan av Katarina Johansson. Den fick oss att verkligen börja ta tag i saker. Mycket vet man på nåt vis redan, men det är ju bekvämast att va som vanligt.
Sakletare är vi allihop...
Har även en hög med träredskap som är från olika resor i Sydamerika och Afrika. Används nu som barnbestick. Sakletandet kommer att fortsätta, det är lite som en sport. Trixet är att försöka rensa ut ungefär lika mycket som man plockar med sig hem...
Spökregn och flaskdisk
Vi har ägnat oss åt flaskdisk. Hittade vackra glasflaskor när vi städade trädgårdsboden. Efter rejäl diskning och nya packningar ska de ersätta vattenflaskor i plast. Kan hända att det blir någon saftflaska också...om nån får inspiration till det vill säga.
Barnmat i gamla bakformer
Vet inte när vi hade en helt oplanerad dag hemma senast. Finns en del att greja med i trädgården. E har rullats med sittande i sin vagn och vi har grävt och krattat. Hppas hinna så ny gräsmatta så småningom.
Har i dag gjort våra första smakportioner, damen är nu 6 månader och nån vecka. Hon har länge fått smaka av vår mat samt provat lite gröt. På menyn i dag stod ugnsrostade potatisar, morätter och ärtor som vi hade hemma. Kokosolja, raposolja, timjan, rosmarin samt lite svart- och vit peppar stod för smaken. Allt ekologiskt. Mixade och hade i havremjölk till bra konsistens. Blev riktigt gott tyckte vi hela familjen.
Tack vare en vän som tipsade om att använda aluminiumformar till barnmaten kom vi på att det borde funka bra med stålkakformer som man hittar på alla loppisar. Lätt att diska i maskinen och bara att ta två om det behövs större portioner. Borde gå lätt att få ur formen om man ställer de i varmt vatten eller tinar i kylen över natten.
Picknick vid Vänern
En fräsch 60 åring har i dag firats med picknick på en klippa vid Vänern. Lustiga anekdoter är att korgen med porslin, muggar och bestick blev kvar hemma. Som tur var hittade M en morakniv i handskfacket och lyckades köpa 10 plastgafflar för 8kr av ett par vänliga polacker. I äkta Ernstfixarstuk täljdes tre ostknivar och tårtspade. Burklock och matlådor blev tallrikar. Bubbel och senare kaffe inmundigades i diverse termoslock, mjölkkanna och större flaskkapsyler.
E badade i ett alldeles eget hällkar med sanslöst varmt vatten. Dessutom fick hon en fin rosa elefant, fair trade från Indien.
Vi upptäckte även att en vattenmelon rullar långt och snabbare än man springer på bergshällarna. Även en halv vattenmelon rullar snabbare än man tror...
N
Sommarens varmaste dag
Tropisk värme som rundas av med sommaråska. Sicken dag! Har varit 30 grader här och vi har besökt loppisfarbrorn igen. Det hade varit en del där och handlat sedan sist så nu hade det liksom kommit fram ett nytt lager med grejer. K hittade in i ett linneskåp och M hade fokus på uthusen. Det är så mysigt att komma hem med fynden och kika i lugna och ro när man tvättar och torkar av allt. Har inte kommit så långt än men visar iaf en bild på högen!
Blir lätt överkonsumtion men vi har har haft ett utrensningsprojekt i några månader - så samvetet är bara lite dåligt.
Förra veckan köpte vi en smörgåstårta på Coop som sedan visade sig lite möglig trots ok datumstämpel. M ringde och berättade. Idag låg en Alladin ask i hop med personlig hälsning och presentkort på dubbla beloppet av smörgåstårtan på trappen. Så bra service!
Hemslöjd och bakluckeloppis i Leksand
Bland loppisar och faluröda gårdar har vi åkt runt och fyndat och ätit glass i stora lass. Glada blev vi när vi hittade en bakluckeloppis med matlådor i rostfritt, träleksaker och fina tyger m.m. Ramlade dit på några plastmagneter med matmotiv som K lekt med som barn också.
Besökt Käck & Hedby där Leksandsljusstaken (Tuppljusstaken) smids. Kliade i köparfingrarna både där, på Jobs tryckeri och i hemslöjdsbutikerna vi besökt.